Maarssenbroek-Haarzuilens - Fietsviaduct Rijneveldsepad over A2

 • Omschrijving:
  fietsverbinding over A2 voor recreatief langzaam verkeer

  Opdrachtgever:
  Rijkswaterstaat Dienst Infrastructuur

  Ontwerpjaar:
  2009

  Locatie:
  Maarssenbroek-Haarzuilens

  Publicatie:
  Nominatie Nederlanse Bouwprijs 2013 Cobouw 94 Extra Large d.d. 24 mei 2012 *fotografie: Your Captain Luchtfotografie

 • In het kader van de recreatieve langeafstandspaden is als compensatiemaatregel voor de tussentijdse verdere verbreding van de A2 (naar 2x 5) een verbinding over de A2 gepland. De verbinding bestaat uit twee aanbruggen (beide180m lang) en een hoofdoverspanning (91m lang) en breekt door het geluidsscherm. Inzet van het ontwerp is de verbinding een volwaardig onderdeel van de recreatieve route te laten zijn. Ruimtelijk moet het passen bij de schaal van de A2, de aansluitende locaties en bij de belevingswaarde van de gebruikers.

  Het dek met hekwerk is een doorgaande vloeiende beweging, het ritme van V-vormen eronder en erboven geeft verwantschap tussen aanbrug en hoofdoverspanning, maar sluit ook aan op de twee schaalniveaus. De keuze van materiaal en constructietype geeft verwantschap met de portalen van de weginrichting en contrast met de betonnen viaducten. De kleur is krachtig, structurerend in het wat rommelige totaalbeeld van dit wegdeel en verwijzing naar de verbonden gebieden: het wijkpark van Maarssenbroek en het landschapspark van Haarzuilens.

  Andere viaducten over de A2 zijn: Des Tombesweg, Ter Aaseweg, Verbindingsweg, NRU, Lage Weide.

 • Het viaduct Maarssenbroek – Haarzuilens is bestemd voor langzaam verkeer naar recreatiegebied Haarzuilens aan de ene en de avonturenspeelplaats in het Maarssenbroekse park aan de andere kant. Het viaduct vormt daarbij als verbinding onderdeel van de recreatieve route, zowel in ontwerp door de vloeiende doorgaande beweging, als in beleving. Het vakwerk van de overspanning schermt de gebruiker af van het geweld van de snelweg, waarna het landschap zich weer opent.

project sluiten » «