Abcoude, Maarssen - veiligheidsschermen viaducten A2

 • Omschrijving:
  veiligheidsschermen op drie viaducten over de A2

  Opdrachtgever:
  Bouwdienst Rijkswaterstaat

  Ontwerpjaar:
  2007

  Locatie:
  Des Tombes weg en Ter Aaseweg te Abcoude en de Verbindingsweg te Maarssen

  Publicatie:
  Bouwen met staal juni 2010, nominatie staalprijs 2010, *fotografie: Y. Broekhoeven (Iv-Infra)

 • Nadat de viaducten zijn aanbesteed, is er besloten tot het plaatsen van veiligheidsschermen, om het risico te beperken dat er stenen naar het passerende verkeer gegooid worden. Het ontwerp voor het veiligheidsscherm is afgestemd op het onderliggende viaduct: de staanders staan boven de pijlers en landhoofden, een spankabel vormt in één doorlopende beweging de bovenzijde, de onderzijde is aan de balusters van de randafwerking bevestigd, ertussen is een draadnet gespannen dat nauwelijks begrenzend werkt. De middenstaander is geïnspireerd op het vogelmotief van het routeontwerp.

  Het juryrapport voor de staalprijs 2010 zegt het zo: 'Hoge hekken op viaducten wekken vaak de indruk van een kooien versterken onbedoeld het gevoel van dreigend gevaar. Maar dit ontwerp weet van de nood een deugd te maken: een preventieve oplossing, die tegelijkertijd vandalen demotiveert. Een zeer elegante oplossing en een goed voorbeeld van integraal ontwerpen. De schermen lijken niet zomaar op het viaduct te zijn gezet. Ook constructief is deze superlichte constructie goed doordacht. Het lijnenspel is prachtig. Een goed en inventief ontwerp dat laat zien dat veiligheid ook tot schoonheid kan leiden.'

  De veiligheidsschermen zijn toegepast op: viaduct Des Tombesweg, viaduct Ter Aaseweg, en viaduct Verbindingsweg. Op de fietsverbinding Rijneveldsepad is het scherm in de constructie geïntegreerd.

 • Juryrapport nominatie staalprijs 2010 Bouwen met Staal

  "Hoge hekken op viaducten wekken vaak de indruk van een kooi en versterken onbedoeld vaak het gevoel van dreigend gevaar. Maar dit ontwerp weet van de nood een deugd te maken: een preventieve oplossing, die tegelijkertijd vandalen demotiveert. Een zeer elegante oplossing en een goed voorbeeld van intergraal ontwerpen. De schermen lijken niet zomaar op het viaduct te zijn gezet. Ook constructief is deze superlichte constructie goed doordacht. Het lijnenspel is prachtig. Een goed en inventief ontwerp dat laat zien dat veiligheid ook tot schoonheid kan leiden."

project sluiten » «